I skrift läste jag igår av en vän ett ord vars ursprung jag blev nyfiken på, gunås. Ingen ort eller Gun Ås, utan ordet i sig. Ordet har använts av skalder och andra som Fröding, Bellman och Franzén. Det är en sammandragning av Gud nåde oss (jfr Gubevars). Gunås – gudars (utrop), kan också benämnas gudnås.
Det betyder uttryckande beklagande: beklagligtvis, olyckligtvis, dessvärre, tyvärr. Ex i andra formen, "Jag uptog (brevlappen) af golfvet; men Gudnås, jag kan intet läsa skrift." Eller "Skatterna stego gunås".
Tidigare använde man det även - stundom hopskrivet gunåssåvisst (gunåsåvisst), beklagligtvis alltför sant, tyvärr är det så o. d.
Ex. "Jag har träffat många oartiga fransmän och ännu flera oartiga svenskar gunåssåvisst". Synonymer, beklagligtvis, tyvärr, sannerligen, verkligen, minsann.
Baltirullan är en revyvisa som börjar såhär. "Häromsistens så for jag ing te stora Malmö sta, för jag skulle på Udställningen gunås. Där va Anderskan å Pitterskan å Baltiskan, å en djädrans hoper bynner de förstås".
Det finns även en annan visa som heter "Det är nog så gunås", den börjar med "En liten visa om igen ...", skriven av Gösta Schönberg 1911 och ingår i "Schönberg, G., Göstas visor & poem (II)".
Förtydligande av Gud nåde oss, ur Bibeln, vad betyder nåd? "Guds nåd" - Guds förståelse. Guds förlåtelse. Gud vet att det finns gränser för vad en människa klarar av. Ingen av oss har själva bestämt var gränsen går för vad vi förmår - och därför finns det också förlåtelse för varje uppriktigt ångerfull människa, en absolut gränslös förlåtelse som på nytt öppnar den väg till evigt liv som synden stänger till.
Gunås finns nedskrivet i början på 1900 - låg då i Gudmundrå församling, i Härnösand-Kramfors kontrakt i Härnösands stift, Ångermanland. Och det finns en del Gun Ås som namn, även i dubbelnamn. Bilden visar Gudmundrå kyrka som invigdes 1801.
Källor:
g3.spraakdata.gu.se
typkanske.se
sv.wikipedia.org
katalog.visarkiv.se
alltombibeln.se
Foto: Åke Johansson