Norröra hörde på 1300-talet tillsammans med flera andra Roslagens öar till godset Penningby, cirka 10 km söder om Norrtälje. De första bebyggarna i Roslagens karga utskärgård anses ha varit folk som kom från öster. Namnen på de första kända invånarna har nämligen en baltisk prägel - Joa, Rebb, Kers och Munk och härstammar sannolikt från Estland och Lettland.
Under 1800-talet flyttade många till Norröra varvid flera stora boningshus restes. Vid sekelskiftet fanns 16 bofasta familjer med omkring 50 personer, 40 kor och tio hästar.
Fram till 1920 var ön Kunglig jaktmark och inga hundar andra än de i jaktsällskapen fick tas med till ön. Sonja Söderman som år 1993 skrev ned denna historik minns att när de kom till ön 1913 berättade gamla norrörabor att de träffat såväl Kung Oscar II som Gustaf V - och den väg som i dag kallas "Gröna gången" hette då "Gustaf V:s väg".
Sedan april 2006 trafikeras ön dagligen året runt och under sommaren finns en auktoriserad skärgårdsguide, Michael Blum, med turer till Norröra och Söderöra (dvs Saltkråkan). Man får då ex. se var Melker trillade i vattnet och var getingboet satt som irriterade honom så mycket, Stinas hus och skolan.
Saltkråkan är alltså en liten fiktiv ö, längst ut i havsbandet i Stockholms skärgård, skapad för tv-serien Vi på Saltkråkan och efterföljande långfilmer. Filmerna spelades huvudsakligen in på ön Norröra, men även på grannön Söderöra i Stockholms norra skärgård.
En stor del av scenerna spelades också in på Eckerö, Käringsund, på Åland. Norröra ligger utanför Furusund, där Astrid bodde om somrarna när hon skrev manuset till Vi på Saltkråkan.
Ett minnesmärke från äldre tider finns i närheten av Holmören på den sydöstra stranden av Holmen - en halvannan meter lång liggande sten med inskriptioner och årtalen 1770-1771. En plats jag gärna skulle besöka om jag fick chansen, tycker du likdant? Bilden är en midsommar på ön.
Källor:
sv.wikipedia.org
waxholmsbolaget.se
norrora.se (info & foto)