
Nya ord kommer och gamla försvinner. Detta här är en negativ klang på och idag vet de flesta vad det betyder, men fakta i detalj. Förföljelsesyndrom, stalkning (av eng. stalking), är att tvångsmässigt smyga på och förfölja en annan person.
Det kan ex. handla om en psykiskt störd person som förföljer en politiker, känd person, person i sin umgängeskrets eller en för vederbörande helt obekant person. Det kan även röra sig om att kontakta en person i sådan omfattning via telefon, brev eller e-post att det uppfattas som trakasseri.
Hur ska det uttalas? Jo, fenomenet manisk förföljelse av en person finns på engelska verbet stalk och verbal-substantivet stalking. En person som ägnar sig åt detta kallas stalker. Om man vill låna in dessa ord, blir verbet stalka och verbalsubstantivet blir stalkning. Och en person som ägnar sig åt detta bör på svenska heta stalkare. Det bästa är då att uttala det på svenska, så att stalka rimmar på halka. Men ofta kan man förstås tala om förfölja och förföljare.
Stalker betyder ungefär egensinnig, ondsint, uppsåtlig och upprepad förföljelse och ofredande av en annan person alltså. En stalker följer alltså efter en annan person på ett eller flera sätt. Vanligtvis stannar det vid enbart förföljelse men ibland kan det bli värre.
De är vanligen ensamma människor, som inte förstår andra och som inte kan läsa av sociala signaler. Som kompen-sation för sin ensamhet utvecklar de en kvasirelation till någon de sedan förföljer. Ofta har de haft sociala problem redan i barn- domen, med utanförskap och svårigheter att få kompisar
Beteendet riktar sig mot personer i nuvarande eller tidigare umgängeskrets, t.ex. tidigare förhållanden.Beteendet riktar sig mot personer som för vederbörande är okända.Beteendet riktar sig mot politiker.Beteendet riktar sig mot kända personer av något slag, det mest ovanliga fallet.
Enligt en amerikansk undersökning hade åtta procent av alla kvinnor och två procent av alla män någon gång varit utsatt för detta slag av trakasseri. Undersökningar gjorda i USA och Storbritannien visar att förövarna vanligen är män och offren vanligen är kvinnor.
Enligt Brottsförebyggande rådet har mer än 600 000 personer i Sverige i åldern 18 - 79 år någon gång blivit utsatta för stalkning.
Stalkers är också en svensk tv-serie som hade premiär den 7 november 2012 på TV3. Den tar upp stalkning som fenomen och analyser av olika kategorier förföljare. Dessutom konfronteras förföljarna.
Idag kan man se det nästan dagligen i nyheterna, folk som drabbas. Tyvärr är väl det polisiära ännu efter, det krävs resurser och - bevis inte alltid så lätt. Ha en god fortsättning på julhelgen!

Källor:sv.wikipedia.organtistalker.sesvd.sespraknamnden.se