
Dan före dan före dopparedan, japp. Idag ska jag försöka lösa frågan om renarna, flygkunskapen och annat. Hos renarna så bär både tjurarna och korna horn. Eftersom tomtens renar alltid har horn vid jultid så kan man sluta sig till att de förmodligen är kor (vajor) eftersom tjurarna (sarvarna) fäller horna under vintern.
Inget definitivt bevis, och det finns visst några skillnader mellan skandinaviska renar och amerikanska caribou. Och inga kända arter av renar kan flyga. Det finns dock ytterligare 300 000 levande organismer som skall klassificeras, och även om flertalet av dessa är insekter och bakterier, är det inte HELT uteslutet att det bland dessa finns flygande renar. Så, inga KÄNDA arter är kända!
Tack vare olika tidszoner och jordens rotation har jultomten 31 timmars arbetsdag. Det blir då exakt 822,6 besök per sekund. Men, som jag noterat, det är fler tomtar igång, någon har fått för sig det är EN. Va? Dumt ju...
På land kan ingen konventionell ren dra mer än 135 kg. Även om man skulle tillåta tomtens renar (eftersom de ändå kan flyga) att ha en dragkraft som är tio gånger så stor, så skulle det inte räcka med nio eller tio renar - det hade behövts 214 200 smäckra små renar. Men, alla glömmer av att detta är tomtens renar, det är speciella - det bevisar ju deras flygfärder.
Man kan läsa att de lär ha extra energi. I Sibirien har magiker funnit gamla skrifter från dåtidens magiker som beskriver en trollbryggd som fick renarna att flyga. De gamla Sibirierna flög på renarna likt vi flyger på kvastar idag. Problemet var väl att renarna har en egen vilja till skillnad från kvasten, och man övergick till slut, till modernare metoder. Receptet har inte kunnat fastställas, men flera källor anger just flugsvampen (Amanita muscaria) som en av ingredienserna. Renarnas flygbrygd har inte kunnat efterskapas i modern tid. Förtäring av flugsvamp påverkar nervsystemet hos människor och är LIVSFARLIGT och myten om vikingarna som åt och blev ilskna är helt fel...
Minns att tomtar har släktingar - så vi har gårdstomtar och de som ex tjänstgör vid jul. Ok, julen börjar när solen går ner den 24 december och slutar när solen går ner den 5 januari. Därför har julen 12 dagar.
I Nordamerika hänger barnen ut sina strumpor medan holländska barn hänger ut sina skor för att få julklappar i. Här slår flertalet in sina julklappar, de som delas ut hemma, små och stora paket, ibland med lack, snören, etiketter.
Seden med julgran dök upp i Tyskland under 1400-talet. När julgranen först dök upp i Sverige var den bara en i mängden av dekorationer gjorda av levande kvistar, men med tiden kom den tyska nymodigheten att dominera. Den första rapporterade svenska julgranen är från 1741, men det dröjde innan seden spred sig utanför godsen och herrgårdarna. Först kring 1900 hade den trängt bort de äldre mer bondska trädprydnaderna även ute i stugorna. Idag har vi plastgranar, praktiskt, men trist.
Jag minns ett år jag köpte en tysk gran, dyr som ja, kom hem och blev utskälld då den luktade kattpiss! När man sågar nedtill kommer doften, den fick stå på svalen under natten och - lukten försvann efter hand, dagen efter ok. Barrningen skulle vara mindre, men jag märkte ingen stor skillnad. Tät, fin, men den är känd för denna doft...
Julmat är den mat som serveras över hela julhelgen, där varje dag kan ha sin lokala eller regionala tradition. Maten varierar mycket, i Polen och delar av Tyskland äter man karp, i USA äts kalkon och i Sverige äts julskinka och lutfisk. Längs kusten, bland annat i Roslagen har det varit tradition att äta julgädda. Vårt julbord har mycket annat, själv väljer vi "lagom". Utöver ovan nämnda är det vanligt med ex: köttbullar, sill, gröt, revbensspjäll, vörtbröd, ris a la Malta och lokala rätter. Ät lagom - och njut.
Ja, idag ska jag också förtälja historien om en anhörig till mig som sett Tomten, inte vintertid dock, så vi kan kalla den skogstomten. Det handlar om två unga damer runt 11,12 år i början på 1930-talet, platsen var belägen i landskapet Dalsland, på en liten ort. Den ena har berättat att de bodde i ett litet hus på landet, med skogen tätt intill, därutöver endast ängar. Fattigt, många barn i detta lilla hus med liten yta.
Man gick till skolan, genom skogen och en väg tog det nästan en timma. Men - en dag efter skolan, det var lite skymning så gick de runt lite i skogen och hörde ljud nedanför ett berg. De klättrade upp på bergskanten och kikade ned. Där fanns ett flertal "figurer" som var runt en meter små - män, kvinnor och barn. De hade som ett tillfälligt läger och eldar lyste upp och värmde, denna sena sommardag, mot höst.
De hörde hur de samtalade och var ilskna! Osämja är vanligt bland tomtar - och dessa ansåg de vara skogstomtar eller vättar. Efter en stund smög de sig iväg, barnen var lite rädda såklart.
Dagen efter skulle de gå tillbaka, de ville ha "bevis" så de inte inbillat sig saker. Men det var tomt och - de hade flyttat vidare. De fann emellertid rester av brasor och eld, samt som efter läger - samt någon klädtrasa av tyg. De var då helt säkra på att detta var små vättar de sett.
Jag hörde historien flera gånger genom åren och alltid detsamma. Eftersom de hade en lada och något djur ställde de alltid ut gröt under jul till Tomten. Dagen efter var skålen tom! Ja, det kan ha varit Tomten, men denna såg de ej...då...
Vad man tror bestämmer man själv, som vuxen - ja, jag gör det. Hur de är och vad de gör kan diskuteras, men klart de finns.
Och en påminnelse om God Jul på några andra språk IGEN: God Jul heter i dessa länder: Danmark: Gladelig jul. Finland: Hyvää Joulua. Frankrike: Joyeux Noël. Storbritanien: Merry Christmas. Tyskland: Fröhliche Weihnachten.

Källor:
aftonbladet.se
faktoider.nu
aspera.nu
sv.wikipedia.org
nibelius.blogg.se
jultradition.se
home.swipnet.se/~w-53648
wikihow.com
thelivingmoon.com
en.wikipedia.org
juligen.se
tomtar.bloggparaden.se
fragaprasten.nu
julsanger.net
worldofchristmas.net
svenskahogwarts.com
egna samtal/intervjuer