
Hej där, idag tio dagar kvar till julafton! Oavsett snö eller regn, inne kan vi tända ljus och ha det så bra vi kan. En fin tradition som är på väg försvinna är att skicka julkort. Men genom att Posten inte är sig lik längre och tekniken, läs nätet, gör att många väljer skicka mail. Numera skickas ÄNDÅ miljoner julkort om året. Man kan även ringa på hem- eller mobiltelefon (kanske sms eller mms).
En bra idé med julkort, om man missar skicka i tid, lägg kortet i kuvert och sätt på brevporto så går det normalt på en dag. Ok, historik.
Traditionen med att skicka julkort härstammar från 1843, ungefär då det första julfrimärket skickades ut.
Julkort framställdes först i England, idén med julkort blev populär redan året efter, då skickades det omkring 25 000 julkort.
Idag kan julkort köpas i alla olika former, från små och enkla, till stora och färgglada. De populäraste korten är de som har en gammaldags nostalgisk ton, med kälkar, nissar och stora tjocka jultomtar i röd/vita dräkter. Själv ser jag helst dessa, men även vintermotiv, granar och färgglada kulor är populära.
Vill man kan man rita ett och måla själv på kartong och skicka, mer personligt. För en del år sedan skickades omkring femtio miljoner julkort med posten i Sverige.
De flesta tidiga julkorten importerades från Tyskland. De visade magiska landskap där protestantiska, katolska och folkloristiska traditioner vävdes samman.
Till en början delade man själv ut julkorten, men snart kom de att distribueras via postverket. Julkortskrivandet var först en överklassföreteelse som sedan spred sig nedåt bland "vanligt" folk. Efter 1897 års utställning i Stockholm blev jul- vykortsskrivandet så populärt att det sägs att 1903 års ståtliga huvudpostkontor på Vasagatan i Stockholm bekostats av inkomsterna från vykortsportona.
Det finns också många olika hemsidor på Internet, där man kan hitta digitala kort, sedan är det bara att skriva sin e-mail adress, en traditionell julhälsning och skicka, så hamnar kortet i inboxen hos mottagaren. På bilden syns julkort - skickades till Malmö. Poststämpel oklart. 1905.
Viktor Rydberg skrev sin dikt Tomten år 1881:
Midvinternattens köld är hård,stjärnorna gnistra och glimma.Alla sova i enslig gårddjupt under midnattstimma.Månen vandrar sin tysta ban,snön lyser vit på fur och gran,snön lyser vit på taken.Endast tomten är vaken.Står där så grå vid ladgårdsdörr,grå mot den vita driva,tittar, som många vintrar förr,upp emot månens skiva,tittar mot skogen, där gran och furdrar kring gården sin dunkla mur,grubblar, fast ej det lär båta,över en underlig gåta.För sin hand genom skägg och hår,skakar huvud och hättanej, den gåtan är alltför svår,nej, jag gissar ej dettaslår, som han plägar, inom kortslika spörjande tankar bort,går att ordna och pyssla,går att sköta sin syssla.
Viktigast är att vi hör av oss på något sätt.
Källor:sv.wikipedia.orgjultradition.sejuligen.se julsanger.netedu.linkoping.sepostmuseum.posten.seegna samtal/intervjuer