Det fanns plats förr - för folk med problem, som i psykisk hälsa eller nerverna som man alltid sagt, som det vore mer negativt än benbrott. Vården är eftersatt men nu vet man att unga behöver mer hjälp, självmord ökar så deppighet bör alla få chans få hjälp med. En plats där det fanns utrymme då var detta, Lillhagens sjukhus, Hisings-Backa i Göteborg...
Nu är det stängt, då fanns "stormen", galningar som hade celler med ljuddämpande celler och galler för fönster, men ibland hördes ljud ut igenom, usch.
På de s.k. "stormavdelningarna" hölls våldsamma och akut psykotiska patienter intagna. Under 1950-talet kom dock neuroleptika och andra antipsykotiska farmaka, som i bästa fall häver psykosen och under alla omständigheter har förmågan att passivisera patienten. Därmed kunde stormavdelningarna stängas, men de fanns på Lillhagen 1966-67.
I början av 1960-talet fanns 31 fristående mentalsjukhus i Sverige. Man blandade på LS kroniker med unga, dock kom senare "akuten" med ett höghus där de olika våningarna hade olika "svårighetsgrad", psykos en osv.
Faktabiten - den 18 november 1932 invigdes Lillhagens sjukhus för psykiskt sjuka, senare Lillhagsparkens sjukhus. Men i folkmun kallades sjukhuset oftast bara för - ”Lillhagen”, ”Hagen” eller förkortningen ”LS”.
Sjukhuset sista chef, Frances Hagelbäck Hansson. 14 miljoner kronor kostade sjukhuset att bygga, inklusive inventarier.10 vårdavdelningar, kom att inhysa flera tusentals patienter under 1950-70-talet. 1998 flyttades all allmänpsykiatri från Lillhagen, men en klinik som hörde till Östra sjukhuset fick vara kvar, som man lämnade 2006. 70 patienter vårdades det sista året.
2013. I februari stängdes Lillhagen och de sista intagna flyttades från Lillhagen till den nybyggda rättspsykiatriska kliniken Rågården i Gunnilse. (Expressen.se juli- 2013) Där vårdas personer som begått brott medan de haft en allvarlig psykisk störning. I maj skedde det flera incidenter på Rågården där polisen var tvungen att hjälpa personalen med våldsamma patienter. Allvarligast var när en patient lyckades bryta loss ett brunnslock. Med det krossade patienten en glasruta och tog sig in i en personalkorridor där inga patienter ska vara.
Mentalsjukhus är större sjukvårdsinrättning där psykiatrisk vård ges endera till intagna patienter (sluten vård) eller till besökande patienter (öppen vård). Fram till 1929 skilde man i sinnessjuklagstiftningen mellan två typer av sådana sjukhus: hospital för botbara patienter och asyler för dem som ej ansågs botningsbara. Asyler var kopplade till sjukhusen i Uppsala, Vadstena, Lund, Vänersborg och Piteå.
Nära LS låg St Jörgens sjukhus, tidigare Göteborgs Hospital, tillhörde regionen eller landstinget och tog in patienter utanför Göteborg. Det drevs av Bohuslandstinget fram till 1992 då verksamheten flyttades till Mölndals sjukhus och till Kungälvs sjukhus.
St Jörgen byggdes i slutet av 1860-talet vid Hökällan på gården Storehagens ägor, pampiga byggnader med vacker park. Under 1990-talet revs större delen av byggnaderna för att ge plats åt bostäder, skola och annan verksamhet. Det enda som finns (ev.) kvar av mentalsjukhuset Göteborgs hospital är portvaktstugorna och ett tidigare bostadshus för långtidspatienter.
De båda sjukhusen har inget med varandra att göra. Lillhagen uppfördes för Göteborgs stad och de intagna från Göteborg kom främst från fattigvårdshemmet Gibraltar vid Vasa sjukhus.
Bilderna är tagna en dag vid besök, stängt, men de flesta byggnaderna finns kvar. Bilden under texten en övergång över järnvägen nedanför, endast för gående, en plats där många självmord begåtts. Den översta bilden över "akuten", höghuset med en massa ångest inräknad då. Egentligen en fasans plats, positivt jämfört med det andra, på Sahlgrenska sjukhuset - var möjligen den gröna naturen som fanns tillgång till.
Källor:
Medicinhistoriska muséet
sv.wikipedia.org
expressen.se
direktpress.se