En ort i Sverige som jag i alla fall associerar med en kändis ska jag berätta om. Platsen är - Grythyttan, en tätort i Hällefors kommun och kyrkbyn i Grythyttans socken. Orten ligger mellan sjöarna Torrvarpen och Sör-Älgen. Den senare (även Sör-Elgen) är förbunden via sund är den förbunden med Norr-Älgen och Halvtron. Grythyttan ligger vid Sör-Älgens södra delar.
Här finns bl.a. Grythyttans Gästgivaregård, som var den jag tänkte på i samband med en känd Carl-Jan, och Måltidens hus. Måltidens hus är en byggnad som ursprungligen användes vid världsutställningen i Sevilla 1992. En annan producent på orten är Grythyttan vin som producerar bärviner av bl.a. hjortron, blåbär och skogshallon.
Skräddartorp är en av de bäst bevarade bergsmans-gårdarna i Örebro län. Gården ägdes av samma familj i elva generationer från 1640-talet till 1968 och idag ägs gården av Grythyttans hembygdsförening och fungerar som hembygdsgård. Gården kallas i bygden även för Skathöjden.
Björskogsnäs är en halvö som sträcker sig ut i sjön Torrvarpen och ligger tre kilometer ifrån Grythyttan. Myllan på Björskogsnäs är väldigt kalkrik vilket gör att blommor i tusentals trivs, gullvivor, vitsippor, och ett hav av liljekonvaljer. Men det är framförallt orkideer så som Guckuskon som gör platsen så unik.
Förr i tiden var Grythyttan en typisk bruksort i Bergslagen med gruvdrift och metallhantering i Grythytte och Hällefors bergslag. Efter att man funnit silver i trakten på 1600-talet var orten tänkt att bli stad vid ett flertal tillfällen under namnet Grythem.
Under några år innehade faktiskt Grythyttan stads-rättigheter. Drottning Kristina gav stadsprivilegier 11 augusti 1641 i syfte att hjälpa upp handeln för Hällefors. Det talas om i detta privilegiebrev, att en bergstad "där sammanstädes formeras och uppbyggas skall på det bergverken däromkring icke måge lida någon brist uppå tillföring till dess nöjaktliga underhållning" och vidare "bevilja och fullkomligt tillstånd giva, allom dem som sig uti förbemälte fläck vilja nedersätta och där vånhaftiga bliva".
Bland de hantverkare (ett tjugotal) som på 1670-talet bodde i Grythyttan uppstod ofta tvister eftersom det var oklart huruvida arv skulle utskrivas efter landslag eller stadslag. Då det med anledning av detta klagades vid riksdagen 1682 så avskaffades samma år Grythyttans stadsprivilegier. Så Grythyttan blev således aldrig stad men hade stadsprivilegier i 41 år.
Namnet med medeltida anor? En masugn eller hytta uppfördes och man började framställa järn. I närheten av hyttan, som låg vid älven mellan sjöarna Sörälgen och Torrvarpen, tillkom bebyggelse som fick namnet Grythytte By. När det sedan blev känt att bergen även innehöll silver, som då började utvinnas, drogs flera människor till bygden (se även ovan).
Kuriosa:
Det var i Grythyttan som TV-serien Kråkguldet spelades in. Sörälgens camping utanför Hällefors har jag läst beröm om, tänka på vid ev. besök. Bilden på Loka Bunn.