Vi behöver syre för att andas, det vet vi, mer info om alla frågetecken. I jordens barndom fanns det inget syre alls i atmosfären. Det finns teorier om att den minskande syrehalten också var en orsak till dinosauriernas utdöende. Luften innehåller ett antal olika gaser som inte går att särskilja med blotta ögat.
In på 1700-talet trodde man att luft var ett av de mest grundläggande ämnena. I alkemin hade luft en så hög status (tillsammans med de andra förmodade urämnena vatten, eld och jord) att få ifrågasatte om den luft vi andas verkligen bara är ett enda ämne.
Här följer en lista på de gaser som luften innehåller:
1. Kväve: 78 %
2. Syre: 21 %
3. Ädelgaser: <1 %
4. Koldioxid: 0,035 %
5. Ozon: 0,0001 %
Ex. av ovan ingående, ett antal andra gaser i små mängder; neon (0,002 procent), helium (0,0005 procent), metan (0,0002 procent) och krypton (0,0001 procent).
Kvävgas (N2) är alltså den vanligaste gasen i luften. Ozon (O3) är en gas som är livsviktig för oss. Den finns normalt i ozonlagret på 15-30 km höjd över markytan. Ozonet bildas genom att syrgas träffas av UV-strålning som bryter upp dess bindning och två ensamma syreatomer blir kvar.
Dessa ozonmolekyler fångar sedan upp ännu mer av den farliga UV-strålningen från solen, och hindrar den på så vis från att nå ned till jordytan. Utan ozonlagret hade många organismer på land haft svårt att överleva, eftersom UV-strålningen kan ta sönder viktiga molekylerna i cellerna.
Faktabiten: När vi vilar andas vi omkring 6 liter luft i minuten. Springer vi fort stiger det till det tiodubbla, eller till och med det tjugodubbla om vi är vältränade. Under ett liv andas en genomsnittlig människa in och ut ungefär 400 miljoner liter luft.
Ulf Dextegen, född 1960 - satte svenskt rekord i statisk andhållning på 8 min 43 sek på Åland den 31 januari 2009. Njut av frisk luft nu, du läsare.
Källor:
naturvetenskap.org
alltomvetenskap.se
sv.wikipedia.org