Keplers planeter och t.h. Jorden, storlekens jämförelse.
Våran jord finns därute i rymden, nästan en kopia av vår? Fakta är att NASA:s rymdteleskop Kepler har lokaliserat två exoplaneter som i hög grad liknar vårt jordklot. Planeterna är båda omkring 1,5 gånger större än jorden och kretsar runt sina stjärnor i den så kallade beboeliga zonen - ett astronomiskt guldläge, där förhållandena möjliggör liv, så som vi känner det från jorden.
Det innebär bland annat att planeterna har en yta, en atmosfär och en temperatur som skulle kunna understödja liv. Lite som hemma här? De nyupptäckta planeterna kallas Kepler-62 e och Kepler-62 f, är två av fem planeter i stjärnsystemet Kepler-62, som finns i stjärnbilden Lyran.
Kepler-62 är speciellt intressant, på grund av att den har en tät atmosfär, som enligt forskarna kan innebära att temperaturen på planeten är tillräckligt behaglig för att en människa skall kunna överleva under kortare tid.
Forskarna kan bara gissa sig till om planeterna hyser liv eftersom de befinner sig hela 1200 ljusår från jorden. En resa dit är därför bara en teoretisk möjlighet med nuvarande teknik. Det är för tidigt att säga om planeterna är fasta eller består av gas, men storleken tyder på att de har en fast kropp.
Möjligen täcker vattenoceaner hela ytan. I så fall utspelar sig eventuellt liv under vattenytan, vilket gör det svårt att föreställa sig en civilisation lik vår, enligt astronomen och en av upptäckarna, Lisa Kaltenegger i Boston.
Planeterna hittades efter analyser av tre års data från Kepler. Teleskopet togs i bruk år 2009 för att hitta exoplaneter som liknar jorden. Enligt experter kommer Kepler troligen snart att hitta fler dubbelgångare till vår planet.
Beteckningarna b, c, d, e och f kommer från den ordning de upptäckts. Utnämningen av B är på den första planeten som kretsar kring en given stjärna, följt av de övriga gemena bokstäver i alfabetet.
Om de nyupptäckta planeterna har en atmosfär lik jordens skulle temperaturen vara behagliga 28 grader i snitt på Kepler-62f, och två grader högre på Kepler 62-e. Solen ter sig större sedd från ytan än vår sol hos oss, eftersom planeterna kretsar närmare sin stjärna. Men stjärnan lyser fem gånger svagare än solen, så en promenad därborta skulle kännas som under en molnig grå dag här, enligt forskarna på Nasa.
Tanken är spännande och inte främmande, frågan är mest när och var man upptäcker och - hur man ska vidareutveckla apparater så man kan se mer av det "okända".
Källor:
en.wikipedia.org
illvet.se
feber.se
fof.se