I Skandinavien, Polen, Nederländerna, Portugal och i delar av Österrike, Tyskland och Schweiz firas jul på julafton, 24 december. Dessa länder firar jul på detta datum, då det har fått en speciell betydelse i dessa länder. Under medeltiden kom det kristna julfirandet till Sverige, och i och med att det var en romersk-katolsk sed fastade man under advent.
Lutfisk var då en av de få rätter man fick äta under fastan. Svårigheten med att få tag i färsk fisk under julen gjorde även att den torkade lutfisken ämnade sig väl. Så det äldsta julbordet härrör från vikingarnas midvinterblot, då även uttrycket ”dricka jul” myntades.
Tomten har också sitt ursprung från de små bergsmännen som på många håll i världen användes i gruvorna (jämför sagan om Snövit och dvärgarna).Tomten har långt vitt skägg och grå kläder. Han kan ha röd eller grå luva. Min tomte har blå rock och röda byxor, ev. grå rock.
Jultomtens amerikanska namn "Santa Claus" är baserat på det nederländska "Sinterklaas", som härleds till Sankt Nikolaus som var en biskop på 300-talet som helgon-förklarades för sin kristliga givmildhet. Den riktiga, lilla tomten är mycket gammal, han kan bli 500 år, men 800 år nämns även.
Den första indianska julsången ska ha skrivits av en jesuitmissionär, präst, broder Jean de Brébeuf, runt 1640-41, skriven för Huron indianer. Huroner byggde ett litet kapell med granar och bark för att hedra krubban i Betlehem. Detta blev den plats där Jesus föddes. Vissa Huroner reste så mycket som två dagar för att få ha julfirande.
Djuren på krubban var en räv, bisonoxe och björn. Huroner gjorde också ett traditionell tält av skinn och denna julsång för huroner skrevs ursprungligen på deras språk - översattes senare till franska, en mycket omtyckt och välkänd julsång idag.
Fakta är att i bibeln står ej vad de vise männen hette. Det står faktiskt inte heller någonting om hur många de var. Att de var just tre, den uppfattningen grundar sig antagligen på att bibeln nämner tre typer av gåvor som de hade med sig - guld, rökelse och myrra - och det finns ingen säker tradition att utgå från. I Orienten anser man att de var tolv stycken. Inte heller den tidiga kristna konsten ger något besked.
Julmusiken så. 2010 gjordes en lista av STIM över decenniets mest spelade julsångerna på Sveriges alla radiostationer. Den då svenska listan: 1. Mer jul, iInspelad av Adolphson-Falk med flera. 2. Jul igen, inspelad av Just D. 3. Tänd ett ljus, inspelad av Triad. 4. Jag kommer hem igen till jul, inspelad av Peter Jöback. 5. Välkommen hem, inspelad av E.M.D. med flera.
6. Julen är här, inspelad av Tommy Körberg och Sissel Kyrkjebö med flera. 7. Jul, jul strålande jul, inspelad av Håkan Hagegård, Carola Häggkvist och Sofia Karlsson, Esbjörn Hazelius & Ale Möller med flera. 8. Julgryning vaknar, inspelad av Peter Lundblad. 9. Vår julskinka har rymt, inspelad av Werner & Werner med flera. 10. Nu tändas tusen juleljus, inspelad av Agnetha Fältskog med flera. Musiktips för julen!!! Skriver måndag - sedan torsdag.
Ni läsare, uppehåll julafton -dagen, så ha en bra helg!
Jannen
Källor:
klipp ur egna bloggen 2012.
http://blogg.passagen.se/survivor_in_life