Faktabiten om snö med en del frågeställningar, saker vi kanske ej vet om. I en tid när många i Sverige ej har snö. Varför är snön vit?
Ja, det tror flera av oss. Men den vita färgen finns inte i själva snön. De föremål vi människor ser får sina färger av det ljus som de reflekterar och som våra ögon registrerar. Ljus är elektromagnetiska vågor och olika färger har olika våglängder. Snön är vit eftersom den reflekterar allt ljus, det vill säga alla färger, vilket vi uppfattar som vitt. När snö smälter och blir vatten, ändras dess fysikaliska egenskaper och då även dess färg.
Kan man åka skidor i Afrika? Ja, det går på några platser. Snö förekommer främst i Nordamerika, Europa och Asien (dock ej de sydligare delarna), men även i viss omfattning i Sydamerika och Australien. I Afrika förekommer snö endast i de nordliga delarna och bergskedjorna i västra och södra Afrika. Åka går på skidorter i Lesotho, Tanzania, Marocko och Sydafrika. Backarna har dock ej samma klass som vi är vana vid i nord.
Lesotho, världens högst belägna suveräna stat där ingen plats ligger lägre än 1400 meter, där den bästa skidorten heter Afri-ski. På 3200 meters höjd, faller snön redan i maj och säsongen sträcker sig en bit in i september.
Vad är snöflingor och finns det exakt lika? Snöflingor bildas genom att iskristaller i moln klumpas ihop. Det är heller ej helt självklart att snön som faller är helt ny.
I samband med kraftigt snödrev kan det vara flera dygn gammal snö som virvlas upp och yr omkring i luften. De första forskarna i slutet av 1800-talet började intressera sig för snöflingor, och märkte variationen i flingornas form och uppbyggnad, och det ledde fram till idén om att två snöflingor aldrig kunde vara identiskt lika. Sedan dess har många forskat vidare om snöns uppbyggnad och har gjort vad de har kunnat för att hålla myten vid liv. För myt är det.
År 1988 lyckades dock amerikanska meteorologer visa att det verkligen är fråga om en myt. De fann nämligen två identiska snöflingor, och senare har man gjort detta i flera andra sammanhang. Snöflingor är mycket variabla, men möjligheterna är trots allt begränsade.
Snö är ledmotivet till långfilmen Arn - Tempelriddaren från 2007 och är inspelat av Laleh med London Symphony Orchestra i England. Bilden från Lesotho och vacker snö...
Källor:
smhi.se
illvet.se
alltomvetenskap.se
skidorter.net
svd.se